Kan jij je nog een leven zonder computers inbeelden? Weinig mensen. Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Denk maar aan Internet of Things waaruit blijkt dat niet alleen mensen online zijn, maar ook dingen. Zowel privé als professioneel is het internet uitgegroeid tot één van de belangrijkste informatie- en communicatiekanalen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat criminelen er gebruik van maken om cyberfraude te plegen. Meer weten?
Cyberfraude is eigenlijk een criminele manier om geld te verdienen op het internet. Doordat technologie zo’n grote impact heeft op het leven is internetfraude steeds winstgevender. Het kan helaas erg veel schade aanrichten. Wist je dat een relatief simpel computervirus wereldwijd voor economische problemen kan zorgen en miljoenen euro’s kan kosten?
Cyberfraude is dus zeer aanwezig in onze maatschappij. Deze voorbeelden onderstrepen het belang van een goede cybersecurity, want iedereen kan het slachtoffer worden van internetoplichting. Ja, ook jij en/of jouw bedrijf. Gelukkig bestaan er voldoende manieren om de impact van internetfraude te beperken.
Het onvermijdelijke is gebeurd, je bent het slachtoffer geworden van cyberfraude. Meld de internetoplichting meteen aan de politie. Gaat het over geldtransacties? Informeer dan ook de bank. Zij kunnen de opdrachten vaak nog blokkeren als er snel wordt opgetreden. Breng daarnaast zeker je IT-provider op de hoogte. Hij mag zich niet voor niets een cyber expert noemen. Gepast en snel reageren is dus de boodschap!
Om cyberfraude tegen te gaan, gebruik je best je gezond verstand. Zorg ervoor dat je medewerkers dat ook doen. Merk je iets verdachts op? Blijf er dan van weg. Krijg je regelmatig mails van onbekende afzenders die je niet verwacht? Klik dan niet op de links die in deze mails staan. Ontvang je een factuur van een leverancier die normaal alles per post stuurt? Bel hem dan even op om na te gaan of er geen fraude in het spel is. Hou verder je IT-systemen veilig met de nodige beveiligingssoftware.